Aktiva barn

Ett ökande problem i dagens samhälle är att barnen inte är lika fysiskt aktiva och leker och rör sig så mycket som man gjorde förr i tiden. En anledning till det här är så klart den förbättrade teknologin, och det är förståeligt att barn som har tekniska leksaker som de tycker om hellre stannar inne och håller på med det.

Det är dock väldigt viktigt att barn är aktiva och rör sig, dels för att barn mår bra av det, men också för att skapa sunda vanor för framtiden. Om man redan som ung är inaktiv och håller sig inomhus finns det en stor risk att man tar med sig det här beteendet längre fram i livet, och bra kondition och rörelse har mängder med vetenskapligt bevisade goda hälsoeffekter på vuxna. Läs mer om vad Folkhälsoinstitutet skriver om motion och hälsa för barn.

Gör det roligt att röra på sig!

För att barn ska vara aktiva gäller det dock att de har en motivation till att göra det – det måste vara roligt att röra på sig! Att endast tvingas ut av föräldrarna är sällan något som gynnar barnet, varken i nuet eller i framtiden. Lyckligtvis finns det många leksaker som gör barnen både glada och aktiva. Den klassiska hoppbollen fungerar alltid och finns fortfarande att köpa hos exempelvis Partykungen. Hoppbollen går dessutom att använda inne och minskar det motstånd man kan känna att ta sig utomhus för att röra på sig.

Studsmattan är en annan mycket bra pryl som har hjälpt många barn att hålla sig fysiskt aktiva. Den ger både bra kondition och bra benmuskler och är framförallt fantastiskt rolig för barn i alla åldrar – och varför inte för de vuxna också? Ett nät som omger studsmattan kan vara bra att köpa, eftersom det finns en viss skaderisk om man skulle råka hoppa snett och trilla ner från mattan. Det finns flera olika typer av roliga uteleksaker och låt gärna ditt barn vara med och bestämma vad som ska inhandlas, eftersom det då är betydligt större chans att det används.

Du kanske också gillar …