Babysim

En modern företeelse som uppkom under 60-talet. Det finns över hela världen medan varje land använder det för olika ändamål och det kan till och med skilja sig inom samma land. 

Babysim är för barn under två och kan vara ett tryggt och roligt sätt att introducera barnet för vatten utanför hemmet. Förr i tiden låg mycket fokus på att barnet skulle lära sig att ”dyka”. Det vill säga var det en säkerhetsfråga att barnet skulle lära sig att hålla andan om det skedde en olycka. I dagsläget var man att sådan träning inte gör ett barn bättre eller sämre på att hålla andan av ren vilja.

Sverige tog sig an babysim-fenomenet 1979. De moderna lektionerna är allt mer strikta och kursliknande än de var i början. När vi först började med babysim var det helt enkelt ett sätt för mödrar att träffas och umgås samtidigt som deras barn fick vara runt andra barn. Idag lägger man upp lektionerna kring motorik och vattensäkerhet. Man får lära sig hur man ska handskas i en nödsituation och även hur man kan gynna barnets motorik och inlärning.

I grund och botten, sedan början, har en sak alltid varit densamma. Att all kontakt med vattnet ska ske under barnets villkor och barnet ska känna sig trygg och säker under hela lektionen.

 

Du kanske också gillar …