Barn och vinterkläder

När det kommer till vintern så är det alltid extra viktigt att barn klär sig rätt, detta hjälper dem att hålla rätt temperatur och kunna leka utan att behöva bli blöt och kall.

När barn fryser

Det är normalt sett ganska lätt att se när barn börjar frysa om man bara är uppmärksam, annars kan det vara väldigt varierande från barn till barn hur lång tid det går innan de börjar klaga. Några tecken på att de börjar frysa är att de huttrar, huden blir blekare, men det kan även få dem att gärna stå stilla, vilket minskar blodflödet till extremiteterna och hjälper till att hålla temperaturen uppe längst in i kroppen. För riktigt små barn är detta ännu viktigare att hålla koll på eftersom blodcirkulationen i deras händer och fötter ännu inte är fullt utvecklade.

Trelagersprincipen

Det bästa för barn vintertid är att klä dem i lager, och då tänker man speciellt på den klassiska trelagersprincipen där:

  • innersta lagret ska hålla huden torr
  • mellersta lagret ska hålla inne värmen
  • yttersta lagret ska skydda mot vind och vatten

Ett vanligt underställ är ett väldigt effektivt inre lager, material som fleece är väldigt praktiskt för det mellersta lagret och en jacka-och-täckbyxor-kombination fungerar väldigt bra som det yttersta lagret. Det bästa med dessa lager är att man kan ha en jacka som inte är så tjock och ändå hålla värmen riktigt bra. På så sätt kan barnen fortfarande röra sig väldigt bra och kläderna kommer inte vara i vägen för några lekar eller aktiviteter.

Bra att tänka på

Något många inte tänker på innan man barnen springer ut i kylan och lekar är att de ska undvika att tvätta sig. Detta beror på två saker: till att börja med så kommer kvarvarande fukt att kyla med huden och man tar dessutom bort det yttersta lagret fett i huden, som hjälper till att skydda mot bland annat kyla.

Sedan bör man alltid känna hur det känns ute och inte bara slaviskt titta på termometern. Anledningen till detta är att vinden kan få det att vara betydligt kallare än vad som anges där. När man är ute när det blåser bör man därför med jämna mellanrum titta på barnens kinder, ser man vita fläckar är detta de första tecknen på köldskador.

Du kanske också gillar …