Barnens första husdjur och bra alternativ för olika åldrar

Om du går i tankarna på att kanske förverkliga ditt barns högsta dröm och därmed köpa det där djuret som ditt barn önskat sig under så lång tid.

Då kan det vara bra att ha lite koll på vilket djur som passar er vilket beror på er levnadssituation och barnets ålder. Detta är viktigt för att livet skall bli så bra det bara går för både er som ägare och för djuret. Kan du pricka in en fullträff här kommer du ha en behaglig och smidig vardag tillsammans med ditt djur. Motsatsen kommer däremot göra att det blir omständigt och en jobbig vardag tillsammans med djuret.

Barnets ålder kan avgöra vilket djur ni ska köpa

Varför du ska ta hänsyn till ditt barns ålder är för att detta avslöjar hur mycket tid ditt barn kommer vilja och ha möjlighet att spendera med djuret och därmed kunna hjälpa dig. Det är därför bra att informera barnet om dina förväntningar innan inköpet. Om du har ett barn som länge har velat ha ett djur, men som är under fem år kan det vara en god idé att välja ett djur som klarar sig ganska mycket själv. Exempel på sådana djur är fiskar, kaniner eller hamstrar. Hitta mer information här om vad du kan behöva mer till era fiskar och akvarium.

När barnen blir äldre

När barnen växer till sig och därmed kan ta mer ansvar över ett djur kan det vara god tid för en hund eller något annat djur som kräver mer omtanke och ansvar. Därför kan det vara bra att börja med att skaffa en hamster eller fiskar för att vänja barnet vid djurens närhet och den lilla omvårdnad de behöver så att de sedan inte ska få en chock om ni skulle införskaffa er ett djur som kräver mer omvårdnad. Prata med ditt barn innan inköpet så att barnet är förberedd på vilka förväntningar du har på denna när det kommer till att ta ansvar över djuret.

Du kanske också gillar …