Barns första cykel – tips inför valet

Det är något av en modern tradition att barn ska få lära sig att cykla. För att kunna göra detta måste de ju ha tillgång till en cykel. Och ska man köpa en helt ny åt dem är det bra att tänka på både det ena och det andra.

Rätt storlek är viktigt

Cykelns storlek kommer alltid vara en av de främsta faktorerna för hur bra en cykel passar, oavsett om man talar om barn eller vuxna. För små barn brukar man rekommendera att de ska kunna nå ned till marken med båda fötterna medan de sitter i sadeln. När de börjar bli äldre, exempelvis skolålder, kan det räcka med att nå ned med ena foten. Butiker som Cykelkraft har bra verktyg man kan använda sig av för att hitta rätt cykelstorlek.

En balanscykel är ett smart val

Innan barn får lära sig att balansera på en vanlig cykel kan en så kallad balanscykel vara väldigt praktisk. Den stora skillnaden mellan dessa och vanliga cyklar är att balanscyklar helt saknar pedaler och mer eller mindre låter barnet ”springa” för att röra sig framåt.

Undvik att använda stödhjul

Många idag fick nog lära sig att cykla med stödhjul baktill. Men idag är detta inget man rekommenderar. Anledningen till detta är dels för att barn lätt kan komma upp i farligt hög hastighet, men även för att de får lära sig att luta åt fel håll för att ta kurvor. När man då tar bort dem måste de lära om sig för att inte ramla.

Stödpinne kan vara till stor hjälp i början

När barn först försöker lära sig cykla på en cykel med pedaler och utan stödhjul är det rätt så vanligt att de ramlar några gånger. Genom att dock använda en cykel med en stödpinne, eller montera fast en stödpinne, kan låta en hjälpa dem finna balansen och förhindra en och annan olycka.

Du kanske också gillar …