Bilbarnstol

Köpa bilbarnstol – Några viktigta punkter att ha i åtanke. Här gäller det att se till barnets säkerhet och inte stirra sig blind på priset. 

Ett nyfött barn ska sitta i babyskydd i bilen Det är viktigt att babyskyddet monteras enligt anvisningarna och att bebisen sitter bakåtvänd. När barnet kan sitta stadigt kan man byta till en bakåtvänd bilbarnstol. Här finns det många olika modeller och märken att välja på. Ta gärna hjälp när du ska köpa bilbarnstol, kolla upp om det finns särskilda stolar som är anpassade för just ditt bilmärke. Prova alltid stolen i bilen innan köp, för att se att den faktiskt passar och att barnet kan sitta bra. Det rekommenderas att den bakåtvända bilbarnstolen ska klara av 25 kg men allt över 18 kg är godkännt.

Det finns ett så kallat e-godkännande som alla bilbarnstolar ska ha. I Sverige görs testet görs av VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, och e-godkännandet utfärdas av Transportstyrelsen. Leta även efter Plus Test-märket, det är en garanti för bra bilbarnstolar.

Det är ytterst viktigt att bilbarnstolen monteras enligt anvisningen. Stolen ska inte kunna röra sig sideledes eller framåt och bakåt. Den ska sitta ordentligt fast. Byt inte till en framåtvänd stol för tidigt. Barnets lilla nacke har svårt att klara en krock i en framåtvänd stol de första 4 åren, på grund av att huvudet är så stort och tungt. Det är viktigare att barnet sitter säkert än att det blir stort benutrymme. Så trots att benen får det lite trångt, vänta med att byta till en framåtvänd stol. Gör det istället mer bekvämt för barnet genom att ta av de stora klumpiga vinterskorna. När en tredjedel av huvudet är högre upp än ryggstödets översta kant eller om barnet väger mer än tillåten maxvikt på stolen, då är det dags att byta stol.

Den bakåtvända bilbarnstolen kan sitta både i framsätet eller i baksätet. Väldigt viktigt att tänka på är att airbagen i passagerarsätet fram måste vara urkopplat om bilbarnstolen ska sitta där. Vid minsta osäkerhet så bör stolen moteras i baksätet. Barn i bilbarnstol

Begagnat eller nytt?

En bilbarnstol har ett bäst före datum. Det ska finnas en datumstämpel på stolen. Efter ca åtta år är stolens livslängd förbrukad och kan inte hålla de krav på säkerhet som ställs. Om bilbarnstolen varit med om någon krock så ska den tas ur bruk, trots att det inte syns någon skada på stolen så kan den vara defekt. Ska man köpa begagnat så köp av någon som du känner och kan lita på och titta på datumstämpeln.

 

Du kanske också gillar …