Bli gravid för första gången

Vägen till första barnet kan ibland vara lång. Det är nästan omöjligt att säga hur det kommer att gå när man börjar försöka. Men det finns en mängd information man kan titta på när det kommer till att bli gravid.

När det kommer till ålder finns det många studier som tyder på att kvinnors fertilitet minskar ordentligt efter 35 årsåldern. Flera andra faktorer kan påverka detta ytterligare, som genetik och även en del sjukdomar.

I grova drag kan man säga att ett par har omkring en 25% chans att bli gravid varje månad om de har samlag vid kvinnans ägglossning. Att hålla koll på när ägglossningen sker är därför ett väldigt viktigt steg i att bli gravid. Det gör man enklast med ett bra ägglossningstest.

Omkring hälften av alla som försöker lyckas bli gravid efter 2-3 månader. Efter 6 månader är denna siffra så hög som 80% och efter ett år är det hela 90% som lyckas bli gravid.

Normalt sett brukar man inte behöva söka hjälp förrän man försökt över ett år utan resultat. Det är dock inte nödvändigtvis onödigt att testa båda parters fertilitet innan man nått årslinjen om man så vill.

Hälsofaktorer kommer alltid kunna spela en viktig roll i förmågan att bli gravid. Ju mer hälsosamt man lever desto större är också chansen att man inte är en av de som behöver vänta längre än ett år innan man blir gravid.

Du kanske också gillar …