Få familjepusslet att gå ihop

Mitt upp i barnuppfostran, karriären, träningen, inredningen, vännerna och svärföräldrarna står du och ska koordinera livet för hela din familj för att få vardagen att fungera så smidigt och stressfritt som möjligt. Hur får man plats med allting egentligen?

Svaret är att det får du inte. Det kommer alltid finns något du eller någon annan skulle vilja göra men inte har tid med, inte just nu i alla fall. Istället för du prioritera och saka de mindre onödiga sakerna till ett senare datum.

Det som kan vara den enkla lösningen är att skaffa en familjekalander. Du hittar flera alternativ hos Kalenderkungen där både den stora och lilla familjen kan hitta något som passar. Häng upp kalendern på en central plats i hemmet och börja bokföra allting som händer. Skriv ned vilka dagar barnen har träning, ska på kalas, när det är dags för en tjänsteresa och när ni ska storhandla. Du minskar risken att glömma en viktig match eller att packa gymkläderna åt barnen och äldre barn kan gärna få vara delaktig och ta sitt eget ansvar att passa sina tider. På kalendern kan ni även skriva upp eller göra färgmarkeringar för att indikera vilka hushållssysslor som ska göras den dagen och av vem.

Ett delat ansvar gör det mycket enklare att få tid över till det roliga. Det har också visat sig att par som delar upp hushållsuppgifter mår bättre och har bättre sexliv! Men det är inte bara du och din partner som ska göra sysslorna tillsammans. Ge alla en uppgift, även de små kan hjälpa till om även med små saker som att plocka undan sina leksaker eller torka av borde före och efter maten. Äldre barn klarar av mer ansvar, de kan hjälpa till att städa hemma och får chansen att tvätta sina egna kläder. När barnen sköter sin uppgifter ska de så klart ha beröm, det krävs extra ansträngning för dem gentemot oss vuxna då det förfaller mer naturligt att städa och tvätta varje vecka.

Du kanske också gillar …