Leksaker till de minsta

Lek är ett viktigt moment även för de minsta barnen. Det är ett sätt att utforska världen och hur saker och ting fungerar. Men när vi köper leksaker till små barn måste vi samtidigt vara medveten om att de ska vara säkra för dem att leka med.

Titta alltid på åldersmärkningen

Det första steget för att hitta en lämplig leksak till unga barn är att kolla på åldersmärkningen. Texten ”inte lämpligt för barn under tre år” går att hitta på många olika leksaker och är något man absolut ska följa.

De bör vara tålig

Oömma leksaker överlever sällan ett längre möte med ett litet barn. Trots sin unga ålder och begränsad rörlighet kan små barn utsätta leksaker för ordentliga utmaningar. Av denna anledning bör man alltid välja ut de mer tåliga leksakerna och gärna testa tåligheten en del själv först.

Mjuka leksaker går alltid hem

Barn lär sig ganska snabbt att leka på olika sätt med olika leksaker. Med mjuka leksaker är de inte nödvändigtvis mer försiktig, men de gillar samtidigt att gosa med dem. Saker som nallebjörnar är alltid ett populärt alternativ och de är många gånger perfekta presenter.

Var försiktig med mindre leksaker

Små leksaker måste man vara extra försiktig med. Att barnet får en in del av leksaken i munnen är mer eller mindre oundvikligt. Men de ska inte kunna stoppa in allt på en gång. Inte heller ska leksakerna ha lösa smådelar som barnet kan dra bort och stoppa i munnen.

Undvik långa snören och liknande

För att barn inte ska kunna trassla in sig eller till och med skapa en snara som de sedan kan få runt halsen är det viktigt att snören, snoddar och dylikt inte ska vara längre än 22 cm för barn under 18 månader. För barn mellan 18-36 månader bör de vara åtminstone under 30 cm.

Du kanske också gillar …