Motion för de mindre

Det är inte bara vuxna och unga människor som behöver motion, barn är även i stort behov av detta. Detta är viktigt inte bara för att de inte ska bli överviktiga, om de inte får röra på sig tillräckligt kommer de inte kunna koncentrera sig en betydelsefull utsträckning.

Man brukar göra skillnad mellan organiserad och spontan rörelse när det gäller barn, och båda är viktiga att få med. Den spontana rörelsen är sånt som barn får för sig att göra på egen hand, denna behöver inte nödvändigtvis vara så fysiskt krävande, men det fyller ändå en viktig funktion.

Den organiserade rörelsen är sådant barn får med idrott både i och utanför skolan. Under skoltid så hjälper detta även att få de mindre aktiva barnen att röra på sig. I en studie som Centrum för Idrottsforskning utförde för ett antal år sedan visade man att fysiskt aktivitet för barn hjälpte att bygga upp skelettet och kunde förhindra framtida frakturer.

Det är inte alltid så lätt att uppmana barn att röra på sig om de inte tycker att det är så roligt, men precis som för vuxna så finns det saker som kan hjälpa. Till att börja med kan det vara värt att se till att barnen har kläder i bra kvalité och som de  känner sig bekväma i, får de dessutom chansen att välja sina egna kläder är det mer troligt att de kommer att vilja använda dem.

Sedan är det ju alltid bra att föregå med gott föredöme, att försöka med ”gör som jag säger och inte som jag gör” fungerar, som många föräldrar säkert redan vet, inte alltid så bra. Om man själv kan se till att vara aktiv tillsammans med barnen kommer man att kunna lättare uppmana till fysisk aktivitet.

Du kanske också gillar …