Piffa till kalaset

BarnkalasDitt barn sätter större värde på sitt kalas än vad man som vuxen ibland anar. Det är inte fråga om att det skall vara dyrt, utan mer om att det skall vara roligt, engagerande och minnesvärt.

Låt barnet själv vara med och bestämma så mycket som möjligt. Tänk väl igenom hur många och vem som skall bjudas in. Planera musik och lekar som barnen uppskattar. Tänk på att barn i olika åldrar gillar olika lekar. Barnen vet i regel sådant bättre än föräldrarna. Om det delas ut en godispåse så gör det när barnen går hem.

Tema

Kalaset kan ha ett visst tema som engagerar barnen. Det kan vara vampyrfest, hästfest, fotbollskalas, eller kanske ett musikinspirerat tema. Mat och dryck är en viktig del av ett lyckat kalas. Tänk igenom vad du vill bjuda på. Det är inte alla barn som får äta godis och dricka översockrade drycker av hälsoskäl. Tårtan är givetvis viktig. Var tydlig på inbjudan vad som serveras.

Dekoration

Dekorationen är en annan central del av en lyckad fest. Det första vi tänker på då är givetvis ballonger. På Gasballonger.se hittar du många trevliga latex- och folieballonger. Det finns latexballonger av bra kvalitet i både vanlig storlek och extra stor storlek, med eller utan tryck och i många olika färger. Det gör dekorationsmöjligheterna oändliga och festen extra rolig. Där finns även folieballonger i olika varianter och i det tema som du valt för festen. Förutom de obligatoriska ballongerna så är girlanger både roliga och prisvärda. Kulörta lampor och kanske en discolampa kan var pricken över i när man spelar musik och barnen vill dansa.

Lekar

När man ska ha ett barnkalas är det bra att förbereda med lite lekar att ha på kalaset. Det är bra att ha viss tid ”fritt” på kalaset och viss tid mer uppstyrt så att alla barn känner sig bekväma och får vara med i gemenskapen. Här kommer därför lite tips på roliga lekar att förbereda.

  • Kläm och känn quiz – Förbered med ett X antal hinkar med vatten i. Placera sedan olika föremål i hinkarna och lägg en handduk över. Barnen får sedan komma in i tur och ordning, sticka ner handen i hinkarna och gissa vad det är för föremål som ligger där. Ett tips på läskiga föremål är geléråttor och kokt spagetti.
  • Rita och gissa – Denna lek passar för barn som är lite större. Dela in barnen i lag. Efter det får ett lag börja. En person i laget får läsa på ett kort (exempelvis bil) och ska sedan rita detta föremål så att lagkamraterna kan gissa vad det är. Riktigt roligt!
  • Godisträd – Det här är en lite roligare variant på fiskdamm eller skattjakt. Välj ut ett lämpligt träd i trädgården och häng upp alla barnens godispåsar i trädet. Barnen får då själva klättra upp för att ta ner sin godispåse. Tänk på att välja ett träd som är lämplig höjd på för barnen. Är det små barn kan det räcka med att hänga påsarna på de lägsta grenarna så att barnen når påsarna från marken.

En bra idé är att besöka den här sidan där det finns många bra tips på hur man ordnar kalas och beter sig. Det finns många roliga lekar där man använder ballonger. På den här sidan finns flera olika tips på lekar; sätt svans på gris, ballongkram, ballongskattjakt och andra lekar.

Du kanske också gillar …