Säker badsommar för barnen

Under sommaren är det alltid populärt att ge sig ut och bada. Oavsett om det gäller en pool, en sjö eller direkt i havet finns det dock saker man bör tänka på för att ha roligt men ändå bada säkert.

Pool

När det kommer till själva vattensäkerheten är poolen i grund den säkraste platsen. Här förekommer inga vågor och vattnet är alltid klart nog för att se personer som dyker under ytan. Tänk dock på att kakel och klinket är hårt och är man inte försiktig ökar halkrisken. Tänk också på att alla ska duscha efter ett dopp i en pool då kloret kan torka ut huden. Riktigt små barn som inte kan simma bör använda sig av armpuffar för att flyta. Större barn som vill flyta kan använda sig av andra leksaker, varför inte en enorm munk till exempel? Tänk bara på att vattenleksaker endast ska användas under uppsikt.

Sjö

Sverige är fylld av sjöar som är perfekt för att bada i. De är ofta varmare än att bada i havet, vilket ju också är ett stort plus. Eftersom vattnet i sjöar är grumligare än i en pool är synligheten under ytan, både för den badande och andra runtikring, mycket sämre. Av denna anledning bör barn aldrig bada ensam i en sjö.

Havet

Havsbad är något extra speciellt för många. Och detta beror ofta både på vattnet och stranden intill. Ett besök till en strand är ofta spännande för barn, och har man med sig små barn kan det vara smart att välja en långgrund strand att besöka. På så sätt kan de gå ut i vattnet utan att behöva simma. Men med vågor som kan vara överraskande höga ibland bör barn även här aldrig bada ensam. Som med ett besök i en pool är det också bra att duscha av sig efter ett dopp i havet. Istället för klor vill man dock duscha av sig saltet från havet som också kan torka ut huden.

Du kanske också gillar …