Sy barnkläder

Det är tuffa tider att vara småbarnsförälder. Det kostar pengar tid och kan faktiskt tära lite på humöret. Men det som syns tydligast är hur mycket kläder och tillbehör en sådan liten skapelse behöver. Ett sätt att spara på slantarna samt att lära sig något nytt är att sy egna barnkläder.

Material

Det mesta fungerar. Visst är det skönast om tyget är lent och stretch men form och färg spelar ju ingen roll. Om man vill ge sig på större projekt kan det vara bra att köpa något varmare tyg för att sy vinterkläder, gärna i två tre storlekar med tanke på hus snabbt de små liven växer! Sedan kan man införskaffa regn- och vindtäta tyger för att barn stora nog att gå själva. Barnen vill ut och plaska i vattenpölar och lite vind stoppar dem inte.

Vart köper man?

Det finns många bra tygbutiker på nätet som kan erbjuda vettiga priser. Men för att hålla inne med pengarna så mycket som möjligt föreslår vi att man besöker second hand-butiker och loppisar. Ser tyget fräscht ut behövs inte mer än en grundlig omgång i tvättmaskinen för att det ska vara användbart. Det är alltid bra att tvätta tygerna en gång innan man använder dem eftersom vissa har en tendens att krympa lite om det är första gången de tvättas. På en loppis finns det dock en risk att majoriteten av tygerna är utan stretch, menade för gardinlängder och sängkläder.

På second hand-butiker kan man hitta stora, sköna plagg som man klipper upp. Går exempelvis in på avdelning med kläder i större storlekar och titta runt. Hittar du en t-shirt med skönt tyg så är det enkelt att klippa upp sömmarna och återanvända till en body åt barnet.

Hur börjar man?

Internet är som alltid den bästa guldgruvan. I många fall kan du hitta enkla syknep direkt på Youtube där du kan följa med i en video, steg för steg. Annars finns det ofta gratismönster att ladda ner eller köpa för några tiokronor. Ta gärna en titt på loppis också. De brukar få in många sömnadstidningar där mönstren finns kvar, ibland redan utklippta och färdiga att läggas på tyget!

Du kanske också gillar …